Organiseer je leefomgeving

Thuis is de plek waar je kunt ontspannen en tot rust komen. Dat is tenminste de bedoeling. Ongemerkt verzamelen we soms te veel spullen in ons huis of er ontstaan stapels om later eens uit te zoeken. Op je werk heb je misschien je zaakjes op orde, maar eenmaal thuis is je hoofd vol en krijg je het niet meer voor elkaar.

Ook wanneer je bijvoorbeeld kleiner bent gaan wonen, of na het vertrek of overlijden van een partner kunnen spullen zich opstapelen. Misschien heb je moeite met loslaten en beslissingen nemen. Zo verlies je het overzicht in je huis, je agenda en je persoonlijke leven. Je bouwt stress op en verliest grip. 

Hoe eerder je begint deze neerwaartse spiraal te doorbreken, hoe beter! Ik kan objectief met je meedenken en helpen bij het selecteren van jouw spullen. Ik stel vragen, zodat duidelijk wordt of het nog nodig is om bepaalde dingen te bewaren. Zorgvuldig bespreken we samen of je van andere spullen misschien afscheid kunt nemen. Je bent zelf de baas. Misschien voelt het goed om  sommige dingen te doneren aan een goed doel. 

Voorwerpen met emotionele waarde kun je bijvoorbeeld ook fotograferen en vastleggen in herinneringsfotoboeken. In de praktijk zul je zo’n fotoboek er sneller even bijpakken en doorbladeren, dan wanneer je tussen verhuisdozen en kerstspullen naar die voorwerpen moeten zoeken. 

De spullen die blijven krijgen een logische plaats. Waar je ze bij de hand hebt wanneer je ze nodig hebt, en waar ze niet in de weg liggen op momenten dat je ze niet nodig hebt. Je hebt weer overzicht en ruimte in je hoofd. Tijdens het opruimen en structureren leer je om ook in de toekomst zelf keuzes te maken. Je leert waar jij tijd en aandacht wilt geven in je huis en in je leven.

Mensen investeren vaak wel in bijvoorbeeld onderhoud van hun huis, de kapper of etentje, maar besparen op onderhoud van zichzelf. Terwijl je daar levenslang profijt van hebt. Hoe eerder je begint met het leggen van een goede basis, hoe langer je er plezier van hebt.

“Ontspullen is loslaten”